tekrarlı idrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda ve çocuklarda oldukça sık görülmektedir. Normalde idrarda bakteri olmamalıdır fakat idrar yolu enfeksiyonunda idrarda bakteri bulunur. Kesin tanısı Tam İdrar Tahlili (TİT) ve İdrar Kültürü ile koyulur. 
İdrar yolu enfeksiyonunun tipik bulgusu idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve mesaneyi tam boşaltamama hissidir.
Eğer sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız nedeni idrarınızı tam boşaltamamanız olabilir. Mesanede kalan idrar zamanla enfeksiyona yol açar, daha tam iyileşemeden yeniden enfeksiyon geçirirsiniz. Bu durumda mutlaka pelvik taban kasları ve karın kaslarının değerlendirilmesi gerekir. Aşırı aktif pelvik taban kasları işerken bir direnç yaratır, bu da idrarın tamamının boşalmasını imkansız hale getirir. Ya da karın kasları çok zayıfsa; yeterli karın içi basınç oluşturulamaz ve idrarın tamamı boşaltılamaz.
Ayrıca sürekli idrar tutmak ve kabızlık da idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. Mesane ve kalın bağırsağın son bölümü olan rektum; komşu iki organdır. Kabızlıkta içeride biriken ve bakteri üreten dışkı, idrar yolu enfeksiyonuna da sebep olabilir. 

tekrarlı idrar yolu enfeksiyonu

tedavisi

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde 2 temel yöntem vardır ve birlikte kullanılmalıdır. İlki mesane eğitimi, ikincisi ise pelvik taban rehabilitasyonudur. Pelvik taban rehabilitasyonunda manuel terapi teknikleri, biofeedback eğitimi, pelvik taban kas eğitimi gibi tedavi yöntemleri kullanılır.