dışkı kaçırma

Fekal inkontinans (dışkı kaçırma) problemi olan hastalar kontrol edemeden dışkılarını kaçırırlar. Dışkı kaçırma; dışkıyı farketmeden veya farkedip kontrol edemeden gerçekleşebilir.
Dışkı kaçırmanın birçok nedeni olabilir, en sık karşılaştığımız neden kabızlıktır. Bağırsağın son bölümü olan rektumda biriken dışkı sertleşir, yeni gelen daha sıvı kıvamdaki dışkı, bu sertleşmiş dışkının arasından sızar. Bu tip dışkı kaçırma genelde iç çamaşırına bulaşma şeklindedir, hastalar tuvaletten sonra iyi temizlenemediği için dışkının bulaştığını düşünürler ancak durum ne yazık ki öyle değildir.
Kabızlık nedeniyle parça şeklinde dışkı kaçırma da görülebilir. Bağırsak çok fazla doludur ve pelvik taban kasları güçlü değildir, kaslar dışkının ağırlığını taşıyamaz ve kaçırma görülür.
Bozulmuş anorektal duyu (rektumun ve anüsün duyusu) nedeniyle görülen dışkı kaçırma biraz daha farklıdır. Normalde rektumda çok iyi bir duyu vardır. Bu duyu sayesinde gaz ve dışkıyı birbirinden ayırt edip istemli bir şekilde çıkarabiliriz. Bu duyu bozulduğunda hastalar gaz çıkarırken dışkıyı farketmezler ve kaçırırlar. Bu duyu azaldığı zaman dışkının rektuma geldiğini farketmedikleri için tutmayı da başaramazlar.

gaz kaçırma

Fekal inkontinans, gastrointestinal bir bozuklukla ilişkili bir semptom ya da işarettir. Flatal inkontinans (gaz kaçırma) ise gazın kaçışı olarak tanımlanmaktadır.
Pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi, rektal bölgenin duyusunun artırılması, bağırsakların boşaltılması ve en son olarak dışkının yoğunluğunun değiştirilmesi dışkı kaçırmanın iyileşmesini sağlayan faktörler arasındadır.
Tedavinin amacı; dışkı kalitesinin değiştirilerek hem dışkı hem de gaz kaçırmanın ortadan kaldırılmasıdır. Tedavinin içeriğini farmakolojik tedavi (ilaç tedavisi), bağırsak eğitimi ve fizyoterapi oluşturur.
Uygulanacak olan fizyoterapinin içeriği; pelvik taban kas eğitimi, elektrik stimülasyonu ve biyofeedback/rektal balon eğitimidir.