ağrılı mesane

sendromu

Mesanenin dolum fazında gittikçe şiddetlenen rahatsızlık ve işeme ile gelen rahatlama hissiyle karakterize bir ağrı sendromudur. Semptomlar genelde 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Ağrılı mesane sendromu; irritabl bağırsak sendromu ve/veya fibromyalji ile birlikte bulunabilir.
Hastanın hissettiği rahatsızlık; hafif bir basınç hissi de olabilir, şiddetli bir mesane spazmı da. Yerleşimi genelde karnın alt bölgesindedir.Rahatsızlık hissini artıran bazı yiyecek-içecek ve gıda takviyeleri vardır. Bunlar; çay, kahve, asitli içecekler, narenciye, domates, baharatlı yiyecekler ve dışarıdan alınan multivitaminlerdir. Rahatsızlık hissinin dolum fazında olmasının sebebi; mesane dolumu sırasında mesanedeki duyusal sinir hücrelerinin aktivitelerinin artmasıdır. Ayrıca bağırsak ve diğer pelvik organlardaki artmış duyarlılık da mesanede bir duyarlılığa yol açabilir.
Ağrılı mesane sendromuna sahip olan hastalar genelde mesaneleri tam dolmadan, rahatsızlık hissi şiddetlenmeden işemeyi tercih ederler. Bu da artmış işeme sıklığına ve zamanla mesane kapasitesinin azalmasına neden olur.

TEDAVİSİ

Tedavinin ilk basamağı mesane eğitimi olmalıdır. Sonrasında pelvik taban fizyoterapisi ve çeşitli visseral osteopati teknikleriyle tedaviye devam edilir. Ayrıca hastaların psikolojik destek alması tedavinin süresini kısaltmakta ve başarı oranını arttırmaktadır.